ENDODONTIE

Endodontie (wortelkanaalbehandeling)

Endodontie is het onderdeel van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met de weefsels rondom en in de wortel: zenuwweefsel, kaakbot en parodontium.

Deze tandheelkundige zorg omvat diagnostiek, preventie en behandeling van zenuwontstekingen, pijn in de tanden, trauma en chirurgie.

Endodontie of zoals in de volksmond wel gezegd wordt wortelkanaalbehandeling of ontzenuwing.

wortelkanaalbehandeling

Tandpijn??

Soms kan tandpijn het gevolg zijn van een ontstoken of afgestorven tandzenuw. Dit kan aanleiding geven tot botafbraak en vorming van ontsteking aan de wortelpunt van de tand.

Deze tanden zullen een wortelkanaalbehandeling nodig hebben (in de volksmond ook wel “ontzenuwing” genoemd)

Aan de wortelpunt komt een zenuw en een bloedvat in de tand. Deze lopen in de wortelkanalen (in de wortel) tot aan de pulpaholte (onder de kroon).

Indien er bacteriën de zenuw en het bloedvat bereiken, kunnen deze ontsteken: dit kan omwille van diepe cariës, parodontale aandoeningen, fysiek trauma, etc. Deze ontsteking gaat meestal gepaard met veel tandpijn, soms gebeurt dit ook zonder pijn. Door de ontsteking zal uiteindelijk de zenuw afsterven. De bacteriën hebben dan vrij spel om zich in de pulpaholte en de wortelkanalen te vestigen.

Om te vermijden dat de bacteriën het lichaam binnendringen, zal het lichaam een verdedigingslinie opbouwen aan elke uitgang van de wortelkanalen. Deze barrière is ook een ontsteking. Meestal geeft deze ontsteking niet veel last, maar bij veel stress of vermoeidheid, kan de ontsteking een abces worden. Dit kan gepaard gaan met pijn en een zwelling of zelfs dik gezicht.

De wortelkanaalbehandeling heeft tot doel te vermijden dat de bacteriën zich in het wortelkanaal kunnen vestigen. Als de bacteriën al in het kanaal zitten, is het de bedoeling om de bacteriën en zenuwresten te verwijderen. Als het kanaal schoon is en blijft, zal de ontsteking aan de wortelkanaaluitgang vanzelf verdwijnen.