ESTHETISCHE TANDHEELKUNDE

Esthetische Tandheelkunde 

Dit is het vakgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid wordt.

De kleur, vorm en tandstand van de tanden kunnen gecorrigeerd worden door gebruik te maken van meerdere technieken.

Er wordt gebruik gemaakt van tandkleurige vulmaterialen, kronen en facings. Ook het bleken van verkleurde tanden valt onder deze discipline.

 

Bleachen

Bleachen gebeurt aan de hand van twee technieken: home bleaching of laser bleaching

Deze behandeling wordt steeds vooraf gegaan door een adviesgesprek, een grondig mondonderzoek en reiniging/ zoutstralen van de tanden. Tanden bleken kan enkel als er geen gaatjes aanwezig zijn en als je tandvlees gezond is.

Home bleaching:

Er wordt een individuele lepel gemaakt die perfect aansluit op uw gebit. In deze lepel brengt u gedurende een aantal weken een product thuis aan om zo de tanden via het glazuur te bleken.

Laser bleaching:

De behandeling wordt met een zittijd van 2u30 toegepast in het Tandheelkundig Centrum. De lasertechniek werkt via de dentine van de tand en zorgt zo voor de bleking.

Facetten

Facetten of facings kunnen zowel kleur, vorm als tandstand corrigeren. Facetten zijn dunne laagjes vulmateriaal die langs de buitenzijde van de tand worden aangebracht. Er wordt gekozen voor facings van composiet of porselein. De tandarts zal je hier helpen bij een optimaal behandelplan.

Gebitsrestauratie

Door verschillende oorzaken kan het gebit tekenen van ernstige slijtage vertonen. Door gebitsslijtage wordt in eerste instantie het tandglazuur (buitenste witte laagje van de tanden en kiezen) beschadigd. In een verder gevorderd stadium van slijtage komt ook het laagje daaronder (het dentine) bloot te liggen en gaat ook slijtage vertonen.

In veel gevallen is het wenselijk de aanwezige slijtage op te bouwen, dit om de gevolgen van de gebitsslijtage te beperken of te stoppen. Dit gebeurt in de meeste gevallen met tandkleurig materiaal (composiet).

Oorzaken van gebitsslijtage kunnen te wijten zijn aan:

  • Tanderosie. Deze vorm van slijtage wordt veroorzaakt door de inwerking van zuren op het tandglazuur (en dentine).
  • Tandenknarsen. Hierbij is er veel tand-tandcontact door schuifbewegingen heen en weer. Dit kan overdag plaatsvinden maar meestal 's nachts.
  • Bepaalde gewoonten. Slijtage kan ook ontstaan door bepaalde gewoonten als nagelbijten, draden afbijten, etc.
  • Abrasie. Dit is slijtage door te hard poesten, veelal is de slijtage te zien langs de rand van het tandvlees.

Gevolgen van gebitsslijtage kunnen zijn:

  • Gevoeligheid. Het tandglazuur werkt als isolerend laagje voor de tanden. Indien het glazuur afgesleten is, worden tanden meer gevoelig voor koud en warm.
  • Verandering van vorm. Hierdoor kan er een esthetisch probleem ontstaan, alsook het afnemen van het kauwvermogen.
  • Geler worden van de tanden. Dit komt doordat het 'witte' deel van de tanden, het glazuur, afslijt.
  • Dieper worden van de beet/ korter worden van de tanden.

 

AH4A8844
Facings