KINDERTANDHEELKUNDE

Kindertandheelkunde

Kindertandheelkunde of pedodontie is de tandheelkundige behandeling van kinderen. Kinderen vereisen een speciale aanpak om verschillende redenen. Allereerst hebben ze vaak angst voor de tandarts. De psychologische aanpak is dus totaal anders en van zeer groot belang.

Anderzijds vereist deze discipline speciale technieken. De pulpa van melktanden is veel groter dan in het definitieve gebit. Vaak is het zeer belangrijk dat melktanden dienen verzorgd te worden omwille van het feit dat deze ter plaatse moeten blijven als ruimtehouder(s) voor de definitieve opvolgers.

Halfjaarlijkse controles laten ons toe tandbederf in een vroeg stadium te verzorgen en om de kinderen en ouders tijdig bij te sturen.

48359717_373158150106922_1720188286707695616_n (1)

"Jong geleerd is oud gedaan."

Kinderen eens meenemen als ze 2 jaar zijn voor een kennismaking met de tandarts en een korte controle, doet wonderen.

Vanaf het moment dat de (melk)tanden doorbreken moeten kinderen tot ongeveer 6 jaar poetsen met speciale kindertandpasta. Vanaf 6 jaar raden we aan om over te schakelen op een tandpasta voor volwassenen.

Indien er tijdens een controle gaatjes worden vastgesteld moeten deze behandeld worden. We doen er alles aan om deze ervaring zo aangenaam mogelijk te maken, zodat je kinderen geen trauma’s aan de tandarts oplopen.

Verder moeten de tanden zolang mogelijk behouden blijven om ervoor te zorgen dat de definitieve tanden op de juiste plaats doorbreken. Vroegtijdig verloren gegane melktanden, bemoeilijken vaak de latere orthodontische behandeling indien deze nodig is.

 

Beste patiënt,

Wij verzoeken u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen en niet zomaar naar de praktijk te gaan.

Gelieve volgende maatregelen te respecteren bij uw afspraak:

* Enkel elektronische betalingen worden aanvaard.
* Draag een mondmasker bij het betreden van de praktijk.
* Kom zonder begeleider naar de praktijk (voor kinderen <12 jaar = maximum 1 begeleider).
* Kom tijdig: binnenkomst gebeurt enkel op afspraakuur. Indien u vroeger bent verzoeken wij u buiten te wachten.
* Handen wassen en desinfecteren bij aankomst in de praktijk.
* Tanden poetsen gebeurt thuis.
* Kom met lege handen naar de praktijk. Rugzakken, fietsen etc. komen niet mee binnen.
* Neem enkel plaats op de door u toegewezen locatie in de wachtzaal.

Indien u een (lang)lopende behandeling heeft en hierover vragen heeft, neem dan contact op met de praktijk. Ook voor overige vragen over uw behandeling kunt u zich telefonisch wenden tot de praktijk.

Mocht u symptomen van het coronavirus hebben én een acute tandheelkundige klacht: Neem dan eerst contact op met de praktijk en kom niet zelfstandig naar de praktijk i.v.m. het voorkomen van verdere verspreiding van het coronavirus.

Wij zullen u over de verdere ontwikkelingen  blijven informeren.

We rekenen op uw begrip.

Met vriendelijke groet,

Team THC Gent