PARODONTOLOGIE

Parodontologie

Parodontologie is het onderdeel van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het fundament van de tanden en kiezen: het tandvlees, het kaakbot en de steunweefsels. De tandheelkundige zorg bestaat uit diagnostiek, preventie en behandeling van ontstekingen en pijn aan het tandvlees en het kaakbot rondom de tanden en kiezen, maar ook rond tandimplantaten.

Wanneer volgende symptomen optreden, contacteer dan best uw tandarts:

- het tandvlees bloedt bij het poetsen of bij het eten van harde dingen

- het tandvlees is gevoelig of pijnlijk bij het poetsen

- het tandvlees trekt zich terug, zodat het lijkt of de gebitselementen langer worden

- de gebitselementen komen los te staan

- vieze smaak en slechte adem

Implantologie

Implantaten zijn titanium schroeven die specifiek ontworpen zijn om te integreren in het bot ter vervanging van de tandwortel. Dit systeem kan gebruikt worden ter vervanging van 1 tand tot meerdere tanden en zelfs volledige tandbogen.Implantaten worden gebruikt ter ondersteuning van een kroon, een brug of een prothese.

Behandelplan bij het Tandheelkundig Centrum Gent

Bij het Tandheelkundig Centrum Gent kan je terecht voor een totaalbehandeling, van het plaatsen van de implantaten en de voorbereidende behandelingen door de parodontoloog tot het vervaardigen van de bovenstructuren (kronen, brug,etc).

nobel-biocare-dental-implants
Knipsel

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees wordt gekenmerkt door een licht roze kleur zonder zwelling. Bij de jaarlijkse controle zal de tandarts een meting doen van de tandzakjes. Bij gezond tandvlees zullen deze tandzakjes klein zijn.Indien deze tandzakjes diep zijn dan spreekt men van pockets. 

Tandvleesontsteking wordt voornamelijk veroorzaakt door verkeerde poetsgewoonten waardoor zich tandsteen vormt dat op zijn beurt tandvleesontsteking in de hand werkt.

Rokers behoren tot een risicogroep.

Gingivitis

Bij een gingivitis is er sprake van een roder tandvlees, dat vaak gepaard gaat met bloeding al dan niet tijdens het poetsen. Bij het meten van de tandzakjes zullen deze licht vergroot zijn en zal dit vaak gaan bloeden.Er is hier echter nog geen sprake van botverlies rondom de tand. Gingivitis zal genezen na het aanpassen van de poetsgewoonten.

Parodontitis

Bij een parodontitis zijn de symptomen gelijkaardig met een gingivitis. Er is echter reeds een verlies van het ondersteunende bot rondom de tanden. Bij het meten van de tandzakjes zijn deze zeer diep. Zonder ingrijpen van de tandarts bestaat de kans dat de tanden los komen te staan.

ontstoken_tandvlees