PROTHETISCHE TANDHEELKUNDE

Prothetische Tandheelkunde

Onder prothetische tandheelkunde verstaat men de tandvervanging en het functieherstel door gebruik te maken van vaste en/of uitneembare gebitsprothesen.

Er zijn verschillende soorten protheses die kunnen behelpen.

Volledige prothese

Van een volledige prothese is sprake wanneer er geen eigen tanden meer aanwezig zijn. Deze zal je basisfunctionaliteiten zoals kauwen teruggeven, alsook een stralende glimlach. 

Het is belangrijk om een prothese ieder jaar te laten controleren op pasvorm en slijtage. Na verloop van tijd zal de prothese aangepast moeten worden aan de veranderde kaak (natuurlijk proces).

Partiële prothese

Heb je zelf nog enkele tanden, dan kan je kiezen voor een partiële prothese. Dit type van prothese steunt op je eigen tanden en vervangt een of meer tanden. Dit is een oplossing als u verloren tanden niet door een brug, kroon of implantaat wenst te vervangen. Deze prothese kunt u uit de mond nemen. 

Implantaat-ondersteunde prothese

Dit leunt het sterkst aan bij natuurlijke dentitie. De prothese is een vaste constructie en dus niet uitneembaar voor de patiënt, wel voor de tandarts. Deze prothese geeft het gevoel alsof het je eigen tanden zijn en biedt een maximum comfort. Het paradepaardje onder de protheses wordt ondersteund en vastgeklikt op implantaten.

Doorheen een behandeling van extracties, implantaten, etc proberen we om de periode zonder tanden zo kort mogelijk te houden. Eventueel doen we hierbij een beroep op een voorlopige prothese.